16 Logo Vintaj Yang Menarik Untuk Inspirasi Anda

Blog, design  /   /  By haicetak  /  132 views

Bila disebut sahaja ‘vintaj’ (vintage), anda pasti terbayang reka bentuk logo-logo retro serta klasik. Jika mengikut laman DBP , vintaj ( ۏينتج / vintage) itu bermaksud barang atau apa-apa yang diperbuat sekitar tahun 1913 hingga tahun 1930. Ini bermakna, semua barang (tetapi dijelaskan ia tidak termasuk kereta) atau apa sahaja yang dicipta sekitar tahun tersebut dipanggil vintaj.

Dalam soal logo pula, reka bentuk logo vintaj adalah reka bentuk logo yang diinspirasikan berdasarkan logo-logo yang popular sekitar antara tahun 1913-1970. Erti kata lain, vintaj, klasik atau retro membawa makna yang lebih kurang sama sahaja.

Sejak akhir-akhir ini, kami lihat banyak syarikat biasanya label tempatan yang mengambil inspirasi daripada reka bentuk logo vintaj. Bukan sahaja dari segi logo, malah ia termasuk reka bentuk lain-lain. Contonya seperti t-shirt dan poster.

Buat anda yang berminat dengan logo sebegini, di bawah ini kami bawakan 16 reka bentuk logo vintaj yang menarik untuk dijadikan inspirasi.

Sumber: Behance

Like serta follow HaiCetak di Facebook serta Instagram

Related Posts

Perkataan ‘mockup’ tidak asing lagi kita dengar dikalangan pecinta grafik design, tapi apa itu...

Buat anda yang nak tukar apa-apa gambar kepada format vector hitam putih semudah 1 klik, boleh...

Adobe Photoshop dan Illustrator, kedua software ini sangat popular dikalangan pereka grafik. Yang...